Minister Bruno Bruins opent RIVM expositie “handenwassen” in Corpus “Reis door de Mens”.

Hoe kunnen wij onze kinderen beter leren om goed hun handen te wassen? Met die vraag spelen ouders dagelijks. De verspreiding van virussen en bacteriën is immers te voorkomen door goed handen te wassen. Het RIVM vroeg Games for Health, waarvan het Game Solutions Lab onderdeel uitmaakt,  om een interactief spel te ontwikkelen om kinderen bewust te maken van het belang om goed hun handen te wassen. En om kinderen op een speelse manier te leren wat goed handenwassen is. Vandaag opent minister Bruno Bruins de expositie in Corpus “Reis door de Mens” in aanwezigheid van een aantal kinderen.

ACTUALITEIT

Dat goed handenwassen van belang is wordt ondersteund door de actualiteit, het griepvirus dat op dit moment in Nederland vele kinderen en volwassenen aan bed kluistert. In het begin van deze epidemie waren het vooral kinderen die ziek werden. Eigenlijk komt de opening dus te laat. Anderzijds, juist de actualiteit zal het belang van goed handenwassen benadrukken en ouders helpen om hun kinderen er van te overtuigen hoe belangrijk dit is. Welk kind wil er nou ziek worden?

GEDRAGSVERANDERING DOOR BACTEMON

Kinderen vinden het leuk om te spelen. Vooral interactieve spellen spreken kinderen tot de verbeelding. Met dat gegeven gaan kinderen met het spel aan de slag. Interactief worden zij volledig door de manier om goed handen te wassen geleid. Het spel duurt dertig seconden, de tijd die nodig is om je handen goed te wassen. En wanneer de spelertjes dit goed gedaan hebben krijgen zij in beeld hoe de bacteriën verslagen worden. Bacteriën worden getoond als monsters, en dat spreekt kinderen aan. Het spel heet dan ook Bactemon. Doel van het spel is dat kinderen zich dit zullen blijven herinneren, waarmee op speelse wijze een gedragsverandering wordt bereikt. En wat is leuker voor de ouders, de vraag stellen, “heb je je handen goed gewassen” of “heb je de bacteriën vandaag weer verslagen?” Ter ondersteuning ontvangen de spelertjes een sticker om die thuis bij de wasbak op te plakken.

BACTEMON EN HANDENSCANNER

Het RIVM presenteert voor het eerst een museum-expositie waarin kinderen en hun ouders op een interactieve manier kunnen leren over handhygiëne. De Bactemon game maakt gebruik van innovatieve technieken voor een optimale spelbeleving: was je handen in een magische spiegel in de badkamer. Met de handenscanner kun je testen of je ze goed gewassen hebt.