Wereld Kinder Kankerdag 15 februari

Op 15 februari is het Wereld Kinderkanker Dag. Op deze dag staan we stil bij alle kinderen met kanker. Voor ons een dag met veel betekenis. Het is namelijk door het spel Remission, een spel ontwikkeld voor kinderen met kanker, dat wij de inspiratie kregen om in 2010 Games For Health te beginnen in Europa en dat wij nu als Game Solutions Lab elke dag bezig zijn met het maken van games en apps voor de gezondheidszorg.

Lees hier het achtergrond verhaal van Games For Health en Game Solutions Lab.

In 2005 kwamen wij in contact met Pamela Kato, psycholoog en onderzoeker. Zij had onderzoek gedaan naar een spel voor kinderen met kanker. Uit het onderzoek werd aangetoond dat kinderen die dat spel speelden, sneller herstelden van hun kanker. Het spel was een manier om therapie trouw te vergroten, waardoor de kinderen meer gingen bewegen en wisten hoe belangrijk het voor hen was om hun chemotherapie te gebruiken, maar ook dat je gezond moest eten. Het effect van het spel was dat de kinderen minder stress hormonen in hun bloed hadden. Stress hormonen zijn belemmerend voor het herstel. Het spelen van het spel had dus een positief effect op het herstel.

Dit vond Jurriaan van Rijswijk, oprichter van Games For Health Europe, enorm fascinerend; het feit dat je kinderen beter kan maken door ze spelletjes te laten spelen. Dit onderzoek was ook een van de eerste met impact waarvan werd aangetoond dat games invloed hebben op de gezondheidszorg.

Games For Health bestond al wel in Amerika. Opgericht door Ben Sawyer, die samen met 7 regionale ziekenhuizen, Harvard en MIT, jaarlijks een congres organiseerden. Met het wauw-gevoel van het onderzoek en de invloeden van Games For Health uit Amerika, heeft Jurriaan besloten om Games For Health naar Nederland te halen. Waarom alleen Nederland als je voor heel Europa iets kan betekenen? Zo is Games For Health Europe ontstaan met een eerste internationaal congres in 2010 in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam en nu gevestigd in Eindhoven.

De inspiratie van Remission is de start geweest voor Games For Health Europe. Het eerste gepubliceerde spel waarvan is aangetoond dat kinderen met kanker sneller herstellen. Dat is de reden dat wij momenteel nog steeds bezig zijn met het ontwikkelen van impactvolle spellen voor de gezondheidszorg, zoals LekkerPuh! voor kinderen met schisis (hazenlip) en Wordspeed voor dyslexie.