Game Solutions Lab ontwikkelt app voor onderzoek tijdens Lowlands 2017

In korte tijd heeft Game Solutions Lab  een bijzondere app ontwikkeld die tijdens Lowlands 2017 gebruikt zal worden. In eerste instantie zal deze app alleen werken binnen het terrein van Lowlands. Met de LowlandZ app levert onze organisatie een belangrijke bijdrage aan de kennis over verspreiding van infectieziekten. Wanneer dit onderzoek succesvol verloopt is het voorstelbaar dat een dergelijke app op termijn een belangrijke rol gaat spelen in de preventie en bestrijding van epidemieën, in Nederland en wellicht daar buiten.

Het Game Solutions lab is een samenwerking tussen Games for Health Projects en IdeeBrouwerij. Tijdens het aanstaande Games for Health Europe congres, 2 en 3 oktober, zal nader aandacht worden besteed aan de eerste ervaringen en resultaten verzameld tijdens Lowlands 2017. Over dit congres meer informatie op www.gamesforhealtheurope.org

 

Onderstaand persbericht is overgenomen door:

http://nos.nl/l/2188317
https://m.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/08/laat-je-niet-pakken-door-zombievirus-op-lowlands
http://www.telegraaf.nl/digitaal/28945189/__Virtuele_game_voorspelt_epidemie_op_Lowlands__.html
http://nieuws.tpo.nl/kort-nieuws/2017/08/16/virtuele-game-voorspelt-epidemie-op-lowlands/

 

Gezondheidsonderzoekers verwachten zombie-epidemie tijdens Lowlands

Hoe kunnen we een uitbraak van infectieziekten beter voorspellen? En heeft je muzieksmaak invloed op de mate van bewegen en slaap op een festival? Lowlands Science heeft de landelijke primeur van een gezondheidsonderzoek in de vorm van een virtuele zombie game. Onderzoekers van GGD Flevoland & Amsterdam, RIVM en Vrije Universiteit Amsterdam doen mee aan Lowlands Science. Zij onderzoeken op Lowlands hoe een virtuele epidemie zich verspreidt. Gezamenlijk hebben zij Games for Health Projects benaderd om, speciaal voor deze gelegenheid, een game te ontwikkelen. Projectleider Chris Elschot van GGD Flevoland: “Eigenlijk begon dit idee tijdens de Pokémon Go gekte. Ik dacht waarom zetten we gaming niet in voor gezondheidsonderzoek? Je speelt een leuk spel en tegelijkertijd verzamelen we data waarmee we onderzoek doen naar de verspreiding van infectieziekten. We kwamen al snel op het idee van een virtuele zombie-epidemie.”

Nooit eerder vertoond experiment in Nederland: zombie-epidemie op een festival Hoe gaat dat in zijn werk? Festivalgangers downloaden de speciale LowlandZ game in de app stores. Aan het begin van het spel is iedereen gezond. Het doel van het spel is ervoor te zorgen dat men zo lang mogelijk onbesmet blijft. Deelnemers raken besmet als ze te dichtbij een zombie komen. Ben je eenmaal geïnfecteerd dan word je een zombie en heb je maar één doel; zoveel mogelijk andere zombies creëren door mensen te infecteren. De wetenschappers onderzoeken hoe lang het duurt voordat er een epidemie ontstaat en hoe de infectiehaarden verlopen. “Er zijn veel wiskundige modellen ontwikkeld voor epidemieën. Deze modellen bevatten een aantal aannames die we nader willen onderzoeken met dit experiment. Daarmee proberen we de modellen te valideren en te verbeteren”, aldus hoogleraar Sandjai Bhulai van de VU. Don Klinkenberg van het RIVM vult aan: “Eén van de aannames gaat bijvoorbeeld over welke mensen veel en weinig contacten maken. Dit baseren we op eerdere uitbraken: we kijken wie geïnfecteerd werden en herleiden daarmee wie met wie contact hadden. Hoe goed dat werkt kunnen we nu eens echt onderzoeken, want in de zombie-epidemie zien we allebei: alle contacten én wie geïnfecteerd wordt.